W związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w powiecie iławskim oraz powiecie nowomiejskim, Wojewoda Warmińsko-Mazurski wydał rozporządzenie określające między innymi obszary zapowietrzone i zagrożone chorobą. Poniżej treść rozporządzenia.

 https://edzienniki.olsztyn.uw.gov.pl/legalact/2024/5254/

Jak zabezpieczyć się przed ptasią grypą?

— unikaj kontaktu z jakimkolwiek ptactwem nie zależnie od stanu jego zdrowia – unikaj miejsc, gdzie występują duże skupiska ptaków, czyli ferm, kurników, stad gołębi na placach,

— w przypadku konieczności kontaktu z ptakami, np. w gospodarstwie – zawsze pamiętaj o używaniu jednorazowych rękawiczek ochronnych,

— pamiętaj, aby po każdym jednorazowym kontakcie z ptactwem umyć ręce,

— staraj się unikać spożywania surowych jajek,

— wszystkie przedmioty, które wcześniej miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia, noże czy talerze – powinny być dokładnie umyte za pomocą specjalnych detergentów. Zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,

— produkty takie jak: mięso drobiowe czy jajka należy trzymać w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami,

— należy zadbać o to, aby dzieci nie przebywały w miejscach, w których znajdują się duże skupiska ptactwa, np. farmy drobiu.

Nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C".