UWAGA! Strona wykorzystuje pliki cookies, aby usprawnić działanie serwisu, oraz w celach statystycznych. Dowiedz się więcej w polityce prywatności.
Gospodarka
Rolnictwo
Gmina Lubawa ma charakter rolniczy. 79%
jej powierzchni stanowią użytki rolne.
Struktura użytków rolnych:
Powierzchnia gminy w km2 | 236,4 |
użytki rolne w ha | 18.249 |
w tym: grunty orne | 16.080 |
sady | 106 |
łąki i pastwiska | 94 |
lasy | 1.969 |
pozostałe grunty i nieużytki | 1.826 |
Występuje duże zapotrzebowanie na ziemię a to oznacza decyzję rolnika o zacieśnianiu związków z rolnictwem i gotowość do podjęcia wysiłków, aby sprostać konkurencji na rynku. Natomiast ucieczka gospodarstw z grup obszarowych powyżej 7 ha głównie przez zmniejszenie obszaru, a także tworzenie nowych, zupełnie drobnych gospodarstw, jest wyrazem stopniowego rozluźnienia związków z rolnictwem i sprowadzenia gospodarstwa rolnego do funkcji pomocniczej (głównie aprowizacja rodziny). Oba kierunki są działaniami racjonalnymi, podejmowanymi pod presją sytuacji ekonomicznej i wyrażają różne sposoby dostosowania się do gospodarki rynkowej. Zauważalny jest także wzrost stopnia specjalizacji i skali produkcji gospodarstw rolnych.
Plony zbóż w dt z 1ha |
Plony zbóż w dt z 1ha |
Przodującą gałęzią produkcji jest trzoda chlewna w żywcu i w materiale hodowlanym. W 1996r. obsada na 100ha użytków rolnych wynosiła 315,6 sztuk ( w woj. 63,5 szt. a w kraju 103,9 sztuk, dane za 1998r). Stan tego pogłowia zwierząt wykazuje nadal tendencję wzrostową. Na uwagę zasługuje również produkcja bydła mlecznego oraz drobiu. Szansę rozwoju mają także gospodarstwa o niskim stopniu specjalizacji i niskiej intensywności, gdyż stwarzają warunki do produkcji zrównoważonej i ekologicznej. Mogą to być w przyszłości tzw. gospodarstwa ekologiczne lub agroturystyczne. Na dzień dzisiejszy funkcjonują już trzy gospodarstwa agroturystyczne w Napromku, Sampławie i Mortęgach. Gospodarstwa te kierują swoją ofertę do osób zainteresowanych czynnymi formami wypoczynku - grzybiarzy, miłośników jazdy konnej i obserwacji przyrody, myśliwych, amatorów turystyki pieszej i krajoznawstwa. Natomiast rozwój rolnictwa ekologicznego, poza produkcją zdrowej żywności, daje również inne korzyści. W związku z dużymi nakładami pracy stwarza możliwość wykorzystania nadwyżki siły roboczej występującej w rolnictwie oraz stanowi motywację do rozwoju drobnego przetwórstwa.
Otóż dzisiaj nie ulega wątpliwości: z Unią czy bez Unii, musimy funkcjonować w gospodarce rynkowej. To oznacza konieczność sprostania konkurencji oraz zadbania samemu o swoje sprawy. Naszym konkurentem są tak samo rolnicy z UE i innych części świata jak i sąsiednie gospodarstwa. W warunkach nadprodukcji i zbyt licznej nadal grupy rolników warunkiem gospodarowania jest być lepszym od konkurentów. W rzeczywistości postępują więc istotne zmiany w kierunku zgodnym z przemianami rolnictwa europejskiego i świadczą, że nasi rolnicy potrafią działać i rozwijać się w trudnych warunkach gospodarki rynkowej, a ich osiągnięcia budzą szacunek i uznanie w całej branży. Gospodarstwa rolne wiążą znaczną część siły roboczej. Tworzone są nowe miejsca pracy w gospodarstwach specjalistycznych przy równoczesnym odpływie ludności z rolnictwa do innych zawodów. Do grona właścicieli gospodarstw już dziś dobrych, sprawnych lub mających takowy plan na przyszłość dołączyć należy wiejskich przedsiębiorców, którzy powiększają aktywa społeczne wsi (tworząc wspólny rynek pracy). W gruncie rzeczy jednak o przyszłym wizerunku rolnictwa i gminy rozstrzygnie młodzież i jej poziom wykształcenia. Dlatego też zadania oświatowo-edukacyjne mają priorytet w gminie.Bez wątpienia losy młodego pokolenia zmienią i strukturę społeczną i sytuację gminy, zapewne jednak nie będzie to zmiana ani tak wyraźna, szybka, korzystna, jak byśmy wszyscy (łącznie z samą młodzieżą) tego sobie życzyli i oczekiwali.